Home arrow Organisatie
 
 
 
 
Organisatie
Geschiedenis

Hoe de brandweer nu is georganiseerd en is uitgerust is wellicht een open boek voor velen. Maar hoe ging het er vroeger aan toe en wat waren de middelen is minder bekend. Gelukkig dat de Historische Verenging 'Bunscote' aan Oth Dekkers de opdracht heeft gegeven om 100 jaar brandweer en brand in Bunschoten in beeld te brengen. Dit stukje geschiedschrijving is gebundeld in de uitgave 'Toen de brandklok nog luidde' dat in 1988 is uitgebracht en het tijdperk 1828 - 1930 bestrijkt.  In het stuk tekst hieronder wordt de geschiedenis van de brandweer Bunschoten beschreven in een aantal korte hoofdstukken die in hoofdzaak zijn ontleend aan bovenstaande uitgave. Het is geen samenvatting van het boekwerk. Het boekwerk kan worden aangeschaft bij de secretaris van de Historische Verenging 'Bunscote'.

Lees verder...
 
Bunschoten zonder brandweer? Dat is pas echt een ramp!

Als er ergens bij jouw in de buurt brand uitbreekt of een ernstige aanrijding plaats vindt dan bel je 112 en vraag je om de brandweer. Vervolgens zal de meldkamer de dienstdoende groep brandweerlieden alarmeren en komen deze vrijwilligers ter plaatse. Tenminste je verwacht dat ze er zo snel mogelijk zijn. In zulke situaties telt elke seconde en lijken minuten uren te duren. Deze brandweervrijwilligers zijn mensen die wellicht net zoals jij werkzaam zijn bij een werkgever maar daarnaast brandweerman of –vrouw zijn.

Lees verder...
 
Voertuigen

De brandweer van Bunschoten beschikt over 2 tankautospuiten, 1 hulpverleningsvoertuig, 1 waterongevallenvoertuig, 1 manschappen-/WVD-voertuig, 1 dienstauto voor het beroepspersoneel/bevelvoerder van dienst. Daarnaast beschikt het korps over een motorspuitaanhanger en een schuimblusaanhanger.

Lees verder...
 
Functies

Binnen een brandweerkorps heeft iedereen een taak waar hij/zij voor wordt opgeleid. De meest bekende is die van manschap of commandant. Toch zijn er meer taken. De brandweer Bunschoten kent naast de functies van manschap en commandant nog de functies van chauffeur/pompbediender, bevelvoerder, officier van dienst, duiker, duikploegleider, wvd’er (bekend van het al dan niet vrijkomen van gevaarlijke stoffen) en bot’er (bedrijfsopvangteam). Hieronder zullen de verschillende functies beschreven en de ervaringen van enkele functionarissen.

Lees verder...
 
Het korps

De brandweer Bunschoten is een onderdeel van de gemeente Bunschoten en is ondergebracht in de afdeling Veiligheid en Brandweer. De commandant van de brandweer is de afdelingsmanager van deze afdeling.

Lees verder...
 

© 2018 BrandweerBunschoten.nl
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Template Design by funky-visions.de