Home arrow Organisatie arrow Functies
 
 
 
 
Functies

Binnen een brandweerkorps heeft iedereen een taak waar hij/zij voor wordt opgeleid. De meest bekende is die van manschap of commandant. Toch zijn er meer taken. De brandweer Bunschoten kent naast de functies van manschap en commandant nog de functies van chauffeur/pompbediender, bevelvoerder, officier van dienst, duiker, duikploegleider, wvd’er (bekend van het al dan niet vrijkomen van gevaarlijke stoffen) en bot’er (bedrijfsopvangteam). Hieronder zullen de verschillende functies beschreven en de ervaringen van enkele functionarissen.

Brandweer Chauffeur
Als ik zo af ga op meningen komende van kennissen en collegae uit mijn naaste omgeving moet het wel een leuke job zijn om als (vrijwillig in mijn geval) chauffeur bij de Brandweer te mogen werken. Helaas moet ik echter steeds weer constateren dat die meningen aan mijn geadresseerd meestal een te rooskleurig beeld scheppen van het 'waar en waarvoor' een brandweer chauffeur staat.Door middel van dit kleine stukje wil ik proberen het een en ander in een ander dag licht te plaatsen. 

De Brandweerchauffeur die rijdt/vaart met een brandweervoertuig - tenminste dat is wat je altijd hoort en wat de mensen van je zien, echter een BWC doet véél meer dan dat! tezamen met zijn bevelvoeder heeft hij er zorg voor te dragen dat de bemanning en het voertuig - in een zo kort mogelijk tijd - van A ( kazerne) naar B (uitrukadres) komen en wel op een meest veilige manier die mogelijk is.Dit gebeurd in veel gevallen onder een ' Prio 1' melding, wat in houdt dat er wordt gereden met 'optische geluids- en lichtsignalen' - beter bekend in de volksmond onder de blauwe pit en de teuter.Vaak is dit een nogal stressie bezigheid! - de gedragingen van het overige wegverkeer - de meldingen die tot je komen via de mobilofoon, collega's die zich achterin het voertuig bevinden en die allerlei uitrusting stukken proberen aan te trekken en daarbij komt ook nog dat het correcte uitrukadres glashelder op het netvlies geprojecteerd moet zijn om een zo kort mogelijke aanrijdtijd te kunnen waarborgen.

Helaas moet ik constateren dat vooral de gedragingen van het overige verkeer hier debet aan zijn  - en nu zullen er onder u zijn die gelijk denken in de trend van 'daar heb je er weer zo'n….(zelf naar believen in te vullen) maar toch.Tuurlijk! een schrik reactie is begrijpelijk, het zal je maar gebeuren dat er een rood lawaaiig monster in je binnenspiegel opduikt, en die ook nog eens met lichte drang aanspraak maakt op voorrang! Tegen die mensen die dit hebben moeten meemaken wil ik zeggen: Geef ons een beetje meer ruimte en begrip - laat ons die mensen e/o dieren helpen die hulp behoeven - zonder dat ons, als zo vaak, allerlei schuttingtaal en gedragingen ten deel vallen. Hopelijk heb ik met het schrijven van bovenstaande een ander licht kunnen werpen op de brandweerchauffeur dan door de algemeenheid wel eens wordt gedacht.

Buiten dit alles is het werken bij de vrijwillige Brandweer van Bunschoten uitermate interessant om te doen - toegegeven je moet een beetje vakidioot zijn - het blijft prachtig!!! een echte aanrader voor iedere jonge vent of meid die het helpen van de medemens en teamspirit hoog in het vaandel heeft staan.  

Cor de Graaf

 
< Vorige   Volgende >

© 2018 BrandweerBunschoten.nl
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Template Design by funky-visions.de