Home arrow Organisatie arrow Voertuigen
 
 
 
 
Voertuigen

De brandweer van Bunschoten beschikt over 2 tankautospuiten, 1 hulpverleningsvoertuig, 1 waterongevallenvoertuig, 1 manschappen-/WVD-voertuig, 1 dienstauto voor het beroepspersoneel/bevelvoerder van dienst. Daarnaast beschikt het korps over een motorspuitaanhanger en een schuimblusaanhanger.

46.831 - Tankautospuit HD/LD
De 46.831 is 1 van de 2 tankautospuiten van de brandweer Bunschoten. Het voertuig is per 1 september 2006 op de uitruk gekomen bij de brandweer van Bunschoten. De 831 is een MAN LE14.250 LLF met een HDS-Godiva opbouw.
Een cabine voor 7 personen totaal  de Bevelvoerder , chauffeur/pompbediende , de aanvalsploeg 1-2 de waterploeg 3-4 en eventueel een extra brandwacht. In de cabine zitten natuurlijk de ademluchttoesten en gelaatstukken maar ook zaklampen, portofoons en een warmtebeeld camera (deze camera verhuist steeds naar het voertuig dat op de eerst uitruk staat).
 
Het voertuig is voorzien met alles tbv brandbestrijding, natuurlijk 2 HD-haspels van 60 meter met straalpijpen voor de bestrijding van backdraft en flashover hoog geplaatst.
LD aanvalsslangen en toevoerslangen voor de waterwinning vanaf de brandkraan naar het voertuig en naar het verdeelstuk. Allerlei gereedschappen hamers, schroevendraaiers, schop enz.enz. Verlichtings materiaal het voertuig heeft een ingebouwde generator die de stroomvoorziening verzorgt voor de lichtmast met 2 x 500Watt lampen en verlichtingstatieven met 2 lampen van 500 watt. Een overdruk ventilator voor het snel rookvrij maken van ruimters. En het hydraulisch red gereedschap een spreider, schaar en ram van Lukas  een wissel ventiel dat alle hydraulische gereedschappen gebruikt kunnen worden en een draagbare hydraulische pomp. Tevens is het voertuig voorzien van een ARBO ladderpakket.

 Image Image

46.832 - Tankautospuit HD/LD
De 46.832 is de tweede tankautospuit die het korps rijk is. Het is een Mercedes-Benz 1124F met een Rosenbauer opbouw uit 1995 die standaard Biza bepakt . Verder is dit voertuig  het zelfde bepakt maar met een andere indeling. Ook de 832 heeft een ARBO ladderpakket.

 Image Image

46.871 - Hulpverleningsvoertuig HV-2
De 871 is het hulpverleningsvoertuig van ons korps. Het is een Mercedes-Benz 1119 uit 1994. Op dit voertuig ziiten verschillende hulpverleningsmaterialen. Voor de technische hulpverlening zit er een generator op die door de motor van het voertuig wordt aangedreven en stroom levert voor bijvoorbeeld de lichtmast en de aandrijving van de hydraulischepomp en vier extra lampen op statieven. Daarnaast is er een spreider, een schaar (beide van Holmatro) en een ram (Lukas) die alle drie hydraulisch worden aangedreven. Deze gereedschappen zijn nodig voor bijvoorbeeld het bevrijden van een persoon uit een auto. Verder liggen ern op het voertuig verschillende soorten gereedschappen vanaf een schroevendraaier tot aan een motorkettingzaag. Dit hulpverleningsvoertuig heeft ook een manschappencabine compleet met ademlucht, gelaatstukken en portofoons.

 Image Image

46.871 - Waterongevallenvoertuig
Bunschoten heeft gekozen voor een Mercedes Benz Sprinter 518 CDI. Met zijn 6,94, een laadvermogen van 5.000 kilo en een ledig gewicht van 3.620 kilo moet dit voertuig bestuurd worden door een chauffeur met een groot rijbewijs. De hoogte is 2.82 exclusief arboladderpakket.De motor V6 3.0 liter motor levert 184 pk. Naast alle duikspullen die normaal noodzakelijk zijn voor een inzet, neemt het waterongevallenvoertuig nog een opblaasbareboot (1 ademluchtfles) mee met een 5 pk motor. De opbouwer is C&C products.

 Image Image

46.891 - WVD-wagen/Manschapenvoertuig
De 891 is een Volkswagen transporter TDI uit 2002. Het voertuig is geschikt voor het vervoer van 9 personen. Bijzonder is dat hij iets langer en iets hoger is dan de standaard uitvoering. Dit is noodzakelijk omdat er in gestaan moet kunnen worden. Het voertuig wordt ingezet voor de Waarschuwings- en Verkenningsdienst en voor logistieke aangelegenheden.

 Image

46.881 - Boot
De 881 is een rubberboot van het merk Duarry en wordt aangedreven door een 115 pk Evinrude buitenboordmotor. De boot beschikt heeft naast mobilofoon ook marifoon. Op de boot is een bescheiden pompje aanwezig. De boot staat getrailerd in de kazerne en wordt getrokken door de 891. In vrijwel alle gevallen wordt de boot te water gelaten bij Jachthaven Nieuwboer.

 Image

46.892 - Dienstauto
De dienstauto is eem Renault Megane uit 2003. Dit voertuig wordt gebruikt door de beroepsondersteuning voor onder andere preventiecontroles. Het voertuig staat ook ter beschikking aan de bevelvoerder van dienst die wordt gealarmeerd als er een dier in nood is.

 Image

46.801, 46.802 en 46.861 - de motorspuitaanhanger en de schuimblusaanhanger
De 801 is een FOX MSA en is opgebouwd door Rosenbauer. De 802 is een Ajax-Ziegler MSA met een VW motor voor de aandrijving van de pomp. De 46.802 staat nu tijdelijk in Nijkerk (nog even geen foto beschikbaar). Deze schuimblusaanhanger heeft een tank met 500 liter schuimvormend middel en wordt gebruikt bij plasbranden.

 Image  Image

47.791 - District Officier van Dienst voertuig
De korpsen van Baarn, Eemnes, Soest(erberg) en Bunschoten vormen samen een OvD-district. De OvD'n in dit gebied hebben de 791 tot hun beschikking. Dit voertuig is een Volkswagen TDI, 4x4 aangedreven gebouwd in 2005. Wat dit voertuig bijzonder maakt is de overlegmogelijkheid "achterin" door de voorste stoelen te draaien. Daarnaast bezit dit voertuig alle mogelijke communicatiemiddelen en kaarttafels.'

 Image Image

Tekst: Jeroen ter Haar

 
< Vorige   Volgende >

© 2018 BrandweerBunschoten.nl
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Template Design by funky-visions.de